Ionische Eilanden

Eolische Eilanden bij Sicilie

De zeven Eolische eilanden behoren tot de regio van Sicilië en liggen ten noorden van Sicilië in de Tyrreense zee. Deze eilanden danken hun naam aan Aeolus, de Griekse koning der winden. Een toepasselijke naam, omdat het gerucht gaat dat het in het water rond de eilanden nog wel eens kan spoken. Harde winden strijken soms op uit het niets. De eilanden zijn allen ontstaan door vulkanische activiteit, hoewel alleen het eiland Stromboli nog over een vulkaan beschikt die permanent actief is.

Lipari

Lipari is het hoofdeiland van de eilandengroep en met zijn 37,6 km² tevens het grootste. De 11.000 inwoners zorgen voor de ontwikkeling van het eiland en het toerisme, want dit prachtige eiland is zeer zeker een toeristentrekker. Monte Guardia is de 369 meter hoge berg van Lipari die je kunt beklimmen.

Stromboli

Het eiland Stromboli is gemeten van de zeebodem een drieduizend meter hoge vulkaan, waarvan ongeveer 920 meter boven water uitsteekt. Het eiland heeft een oppervlakte van 12,6 km² en wordt bewoond door ongeveer 450 mensen. Er vinden voortdurende kleine erupties plaats, waarbij lavabrokken de lucht in worden geslingerd. De meeste brokken vallen weer terug in de vulkaan, maar ook belandt er wel eens lava in de zee.

Het 21 km² kleine Vulcano eiland bestaat uit een elkaar overlappende vulkanische centra. De meest recente vulkanische activiteit komt van de gelijknamige vulkaan Vulcano. Dit was van 1888 tot 1890. Tijdens deze uitbarsting werden er rotsblokken met een diameter van een meter maar liefst een kilometer van de krater weggeslingerd.

Salina

Salina heeft een oppervlakte van bijna 27 km² en beschikt over maar liefst zes oude vulkanen. De hoogste bergen zijn Fossa delle Felci (961 meter) en de Monte dei Porri (860 meter). Deze liggen beide in een natuurreservaat en zijn beide te beklimmen.

De relatief kleine eilanden Filicudi (9,5 km²), Alicudi (5,2 km²) en Panarea (3,4 km²) blijven over. Op Filicudi kun je de Capo Graziano (300 meter) ‘bewandelen’. Alicudi staat bekend om de San Bartolo (340 meter) en via de Punta del Corvo (412 meter) kun je Panarea verkennen.

U kunt reizen naar de Eolische eilanden prima combineren met een rondreis door Sicilië. Vlieg op Catania en ga naar de haven van Milazzo om een overtocht naar Lipari te maken.

Stromboli