piemonte

Een vakantie Piemonte is een heerlijk verblijf tussen glooiende heuvels met wijnranken, hazelnootbomen en aan de kust de prachtige Bloemenriveira. Piemonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de berg’. Op 1000km van Utrecht is dit de regio van prachtige kindvriendelijke campings in de natuur en rustieke vakantiehuisjes. Geen wonder dat een vakantie Piemonte populair is onder Nederlanders en Belgen, want qua afstand ben je relatief snel in Piemonte.

Turijn is een aanrader; een prachtige stad vol monumenten, een overzichtelijk centrum en honderden winkels. Ook het wijnstadje Treiso (zie foto) is een bezoek waard. De Middellandse Zee lonkt. Net als de Franse Rivièra is ook de Italiaanse kust prachtig. Rotsen, strandjes, kleine pittoreske plaatsjes.

In het noordwesten van Italië ligt een regio die voor elke reiziger wel wat in huis heeft. In Piemonte beklimmen de amateur-wielrenners de Alpenruggen, bezoeken cultuurliefhebbers de prachtige paleizen en pleinen van Turijn en genieten rustzoekers van de prachtige valleien en meren. Maar welk type reiziger er ook in jou schuilt, aan het einde van de dag neem je gegarandeerd plaats in een van de authentieke restaurantjes. Hier smul je van plaatselijke specialiteiten als witte truffel, gepocheerde eieren en verse pasta. Dat alles in combinatie met de lekkerste wijnen die je ooit hebt geproefd. Piemonte is dan ook beroemd geworden om haar witte en rode wijnen zoals Nebbiolo, Dolcetto, Gavi en Asti Spumant.

In Asti vindt dan de Palio plaats, een van oorsprong middeleeuws toernooi, waarbij men nog steeds in de klederdracht van toen ten strijde trekt, een waar spektakel!

In September is het extra genieten geblazen in Piemonte. Het is het seizoen van de wijnoogst, maar ook de vermaarde witte truffel kan dan worden gevonden en geproefd. De wijnen uit Piemonte , waarvan de beroemdste de Barolo en Barbaresco zijn, behoren tot de mooiste van Italië en zelfs van de wereld.

Het panaroma van Piemonte wordt bepaald door Alpenpieken en heuvels met kleine dorpjes. In combinatie met de mooie rivieren, meren en de weidse Povlakte vormen ze de bakermat van de unieke gastronomie van dit gebied. Het pareltje van Piemonte is natuurlijk de witte truffel, die uitstekend samengaat met een van de bekende en betere druiven uit het gebied, de barolo. De moscatodruif wordt gebruikt voor aromatische dessertwijnen. De hoofdstad van Piemonte is Turijn, die met haar barokke palazzi en elegante straten de moeite van het ontdekken meer dan waard is!

Voor cultuurliefhebbers geven de steden en dorpen zoals Alba, Orta san Giulio, Stresa en Susa een indruk van de gevarieerdheid van Piemonte. Mooie kerken en kloosters in de streek zijn Basilica di Superga bij Turijn, Abbazia di Staffarda bij Saluzzo en Sant’Andrea in Vercelli.

Piemonte is ook een culinaire trekpleister. Ten eerste zijn er vele vierkante kilometers met wijngaarden beklede heuvels die zorgen voor prestigieuze wijnen. De regio staat ook bekend om de hazelnoten en de goede witte truffels die er groeien én er wordt ook veel verfijnde chocolade gemaakt.

Piemonte heeft naast cultuur, traditie en culinair ook veel natuurschoon te bieden. Nationaal Park Gran Paradiso is het oudste en bekendste park van heel Italië, maar ook de Langhe en Monferrato zijn mooie natuurgebieden die zeker een bezoek waard zijn. Het dromerige Maggioremeer is na het Gardameer het grootste meer van Italië.