vakantie Turijn

Turijn is een van de leukste steden van Italie. Een heerlijke prachtige stad vol monumenten, een aantrekkelijke centrum en legio winkels. Dit alles met op de achtergrond een schitterend silouet van de Alpen. Een pittoresk plaatje waar het oude centrum kenmerkend is door de Romeinse invloeden. Porta Palentina en Casaforte Acaja is onovertroffen architectuur wat Turijn zijn mondaine uitstraling geeft. De chique Art Nouveau wijk ‘Crocetta’ complementeert dat geboel. Naast dit kenmerk is groot geworden door het automerk FIAT. De familie Agnelli heeft Turijn qua economie een enorme boost gegeven door het fabriceren van deze typerende auto. Turijn heeft alles wat je nodig hebt om te ontdekken. Of dit nu een dagtrip is onderweg naar je bestemming of een heerlijk lang weekend. Aan de voet van de Alpen verveel je je niet snel.

Turijn, de hoofdstad van de regio Piemonte, is een stad met meer dan tweeduizend jaar geschiedenis en heeft meerdere dagen nodig om te ontdekken. De eerste hoofdstad van het Koninkrijk Italië, en beschouwd als een van de Europese hoofdsteden van de barok, is vandaag de dag een centrum voor hedendaagse kunst. Turijn was de geboorteplaats van de Italiaanse industriële revolutie, met grote persoonlijkheden en bedrijven die betrokken waren bij projecten van grote omvang waarin design en techniek een fundamentele rol speelden. Het was ook een toonaangevende pionier op het gebied van cinema, voordat de industrie zich tot Rome richtte.

Turijn is een Romeinse en barokke stad, de thuisbasis van een van de grootste artistieke erfgoederen in heel Italië, en was de bakermat van het futurisme in het begin van de twintigste eeuw. In 2006 vond hier de twintigste editie van de Olympische Winterspelen plaats.

Het staat op een vlakte die wordt begrensd door drie rivieren, de Stura di Lanzo, de Sangone en de Po, die de stad van zuid naar noord doorkruist. Op bijzonder heldere winterse dagen vormen de nabijgelegen besneeuwde Alpen een schilderachtige ring rond het hele noordwesten van de stad.

Bezienswaardigheden Turijn
Een van de meest opmerkelijke en internationaal bekendste monumenten zijn: de 19de-eeuwse Mole Antonelliana, het onbetwiste symbool van de stad met het Nationaal Bioscoopmuseum (het grootste in zijn soort in Europa), het Koninklijk Paleis (ooit de thuisbasis van de hertogen en later de koningen die de stad bestuurden), de XV-eeuwse Renaissance-kathedraal gewijd aan St. Johannes de Doper (gevierd voor de Heilige Lijkwade), het Egyptisch Museum (het tweede belangrijkste ter wereld na die van Cairo), de Sabauda Gallery (een belangrijke collectie schilderijen), Palazzo Carignano (ontworpen door Guarini, en zetel van het eerste Italiaanse parlement) en het imposante Palazzo Madama.

De stad Turijn en omgeving worden ook verfraaid door de talrijke residenties van het koninklijk huis van Savoie die samen een Unesco-werelderfgoedplaats vormen: het Jachtpaleis in Stupinigi, de Kastelen van Valentino, Agliè, Racconigi, Rivoli en Moncalieri, de Villa van de Koningin en het Koninklijk Paleis van Venaria.
Bijzonder vermeldenswaard zijn de Liberty gebouwen in de historische wijk Cit Turijn, die Turijn naast Milaan plaatsen als Italiaanse hoofdstad van deze stijl.

Een bijzonder kenmerk van Turijn zijn de portieken, die zich over meer dan 18 km uitstrekken, waarvan er twaalf met elkaar verbonden zijn. De portiek die de Piazza Castello verbindt met de Piazza Vittorio Veneto aan de linkerkant van de Via Po gaat zelfs verder over de zijstraten heen, omdat deze werd ontworpen om de koning te beschermen tegen de regen op zijn weg naar de rivier.

Ondanks de vele vooroordelen die Turijn afbeelden als een grijze, industriële stad, kan het in feite aanspraak maken op het grootste deel van het groen per inwoner van elke stad in Italië, met niet minder dan 51 parken in het stedelijke gebied. De grootste en meest populaire zijn: Valentino Park, Pellerina Park, de Koninklijke Tuinen en Superga Heuvel, en – aan de rand van de stad – La Mandria Park, het Park van het Koninklijk Paleis van Stupinigi, ooit het jachtgebied van het Huis van Savoye, en de parken op de heuvel boven de stad.

Turijn staat ook bekend als een centrum van magie en occultisme. Deskundigen op deze gebieden beweren dat Turijn zowel een witte magische driehoek vormt met Lyon en Praag, als – met Londen en San Francisco – een zwarte magische driehoek. In veel gebouwen en bepaalde graven op de gemeentelijke begraafplaats zijn vrijmetselaarssymbolen te vinden.

Sinds enkele jaren ontdekt Turijn een nieuwe roeping als een plaats van vermaak voor jong en minder jong. Verschillende van de districten, waaronder de Murazzi (langs de oevers van de Po) en de Romeinse Quadrilaterale (het oudste centrale deel van de stad), zijn gered van verval door populaire bestemmingen te worden voor avonden en nachten uit.

Evenementen in Turijn:
– Luci d’Artista: grootschalige lichtinstallaties van hedendaagse kunstenaars sieren de belangrijkste locaties in Turijn tijdens de kerstperiode en daarna, in het eerste project in zijn soort in Italië;
– Altissima: een beurs gewijd aan hedendaagse kunst die rond november in Lingotto wordt gehouden;
– International Book Festival, de grootste uitgeverijbeurs in Italië, die elk jaar in mei in Lingotto wordt gehouden;
– International Moeder Aarde Festival: Terra Madre werd in 2004 opgericht door Slow Food en brengt vertegenwoordigers van meer dan 1200 voedselgemeenschappen samen die zich richten op duurzame landbouw en het behoud van de biodiversiteit, kwaliteit in smaak en respect voor het milieu;
– Salone del Gusto: gehouden in Lingotto samen met Moeder Aarde, en georganiseerd door Slow Food, is de Taste Show bedoeld om producenten en consumenten samen te brengen in zaken van smaak.