Umbrie staat bekend als il cuore verde d’Italia oftewel het groene hart van Italie. Zonder kust en aan de oostkant begrensd door de Apennijnen en aan de westkant aan Toscane.Velden vol olijfbomen, ontspannen meertjes en schilderachtige dorpjes. Waar naastgelegen Toscane in bepaalde periodes nogal overbevolkt wordt door toeristen zul je in Umbrie weinig toeristen tegenkomen. De kracht van Umbrië ligt hem juist in het onbekende.

Zeg je ‘Het land van Franciscus van Assisi’, dan zeg je natuurlijk Umbrië! Deze groene regio vol heuvels en wijn- en olijfgaarden vind je in Italië, in de vallei van de rivier de Tiber en het stuwmeer Lago di Corbara. Bezoek het groene hart van Italië tijdens je vakantie Umbrië.

Umbrië grenst in het westen aan Toscane, ten oosten liggen Marche en de Apennijnen en ten zuiden vind je Lazio. Kenmerkend voor Umbrië zijn de oude ommuurde stadjes met steile straatjes. Een regio met een rijke cultuurgeschiedenis.

Tijdens je vakantie Umbrië breng je bijvoorbeeld een bezoek aan Perugia. Een stad vol kunst en historie. Een van de meest authentieke dorpjes van Italië is Spello. De middeleeuwse centra zorgen ervoor dat vele toeristen de provincie bezoeken. Langs het Trasimeense Meer vind je verschillende campings en hotels.

De andere provincie die je in Umbrië vindt is Terni. Bezienswaardig in deze provincie is de kunststad Orvieto met de kathedraal de Duomo di Orvieto. De stad ligt op een vulkanisch plateau, zo’n 300 meter boven de rest van het landschap. Maar ook zeker de moeite waard zijn Narni, Acquasparta, Stroncone en Porano, allemaal middeleeuwse steden.

Umbrie kent een tal van interessante plaatsen om te bezoeken. De een om historische reden de ander vanwege culinaire hoogstandjes. Hieronder de meest interessante.

Assisi
Assisi moet je bezoeken vanwege de Sint-Franciscus basiliek, de moederkerk van de Franciscanen. Hier vind je het graf van de heilige Franciscus van Assisi. De aarbeving van 1997 heeft veel schade aan de basiliek veroorzaakt. De verwoeste fresco’s zijn inmiddels gereconstrueerd en kunnen weer bezocht worden.
Meer over Assisi

Perugia
Perugia is de hoofdstad van Umbrië en een populaire studentenstad. Hier vind je o.a. de Università per Stranieri waar je Italiaanse taal- en cultuurlessen kunt volgen. De middeleeuwse stad heeft vele culturele evenementen, hippe barretjes en restaurantjes.
Meer over Perugia

Norcia
De ommuurde stad Norcia is met name bekend vanwege culinaire specialiteiten. Worst, truffels en linzen zijn hier van topkwaliteit. Delicatessen uit Norcia worden in heel Italië- norcinerie genoemd.

Gubbio
Gublio is bekend vanwege de grootste lichtgevende kerstboom ter wereld. De lichtinstallatie is 650 meter lang en torrent boven dit middeleeuwse stadje uit. In december is de boom verlicht en prachtig om te bezoeken.

Orvieto
Orvieto is bekend vanwege de vele grotten en ondergrondse tunnels. Onder de stad zijn catacomben en tunnels die te bezichtigen zijn. De kathedraal van Orvieto met haar prachtige mozaieken is prachtig en is gelegen op een grote rots. Hier voel je je in de middeleeuwen.
Meer over Orvieto

Wandelen door Umbrië

Wandel door vruchtbare valleien waar de rivieren de Chiascio en Topino stromen. Geniet van prachtige meren omgeven door prachtig heuvellandschap. Lago Trasimeno is het grootste meer van midden Italië. Dit meer grenst aan Toscane en is populair onder watersporters maar ook wandelaars door de variatie in hoogte en natuur. Het is heerlijk om de gebaande paden te ontlopen en te wandelen door de ongerepte natuur van Umbrie, weg van de toeristische bezienswaardigheden. Wandel over de op 1500 meter hoogte liggende hoogvlakte Piano Grande. De Piano Grande strekt zich over ongeveer 8 kilometer tot aan de Monte Sibillini. Schitterende vergezichten krijgt u voorgeschoteld.

Kleine restaurants en trattoria’s zijn veel in Umbrië te vinden. Hier zijn heerlijke lokale gerechten te eten, zoals umbricelli (de eigen pasta van Umbrië, lijkt op tagliatelle) met witte en zwarte truffel. Umbrië heeft een mediterraan klimaat wat zorgt voor droog en warm weer tijdens de vakanties in de zomer.