Florence. De stad van kunst en cultuur. De hoofdstad van Toscane. De stad van de Medici en Dante. Treed in de voetsporen van o.a. Michelangelo, Donatello, Da Vinci en struin over de geplaveide straten, barokke gebouwen uit vervlogen tijden. Je waant je hier in een openluchtmuseum en hebt de mogelijkheid om de mooiste kunstcollecties ter wereld te aanschouwen. Bezoek het Ufizi waar kunstschatten en schilderijen ten toon worden gesteld. Wandel over de imposante Ponte Vecchio brug met al haar winkeltjes. Beklim de Duomo voor een schitterend uitzicht vanuit de koepel. Het kan niet op. Maar er is meer wat indrukwekkend is in Florence. Loop door de vergeten straatjes langs authentieke winkeltjes. Ontdek bij de avond gloren de levendige cafés en restaurants. Piazzale Michelangelo toont je een prachtig vergezicht. En ontdek de geheimen van de Florijnse keuken.

Het historische Florence

De stad bij uitstek is Florence, de prachtige kunststad die door de UNESCO erkend is als werelderfgoed voor de rijkdom en schoonheid van haar monumenten.

Het betoverende historische centrum van de stad blijft de belangstelling wekken met zijn ontelbare meesterwerken: de architectuur en het kleurrijke marmer van de kerken herinneren aan het prachtige verleden van Florence en de rol die het speelde in de ontwikkeling van de Renaissance cultuur en kunst. Het hart van de stad en het religieuze en historische centrum is de Piazza del Duomo, de site van een monumentaal complex van extreme waarde: de Duomo van Santa Maria del Fiore, rijk aan kunstwerken en bekroond met Brunelleschi’s majestueuze koepel. De Battistero di San Giovanni (Johannes Baptistero), een prachtig voorbeeld van Florentijnse romaanse architectuur, ligt voor de Duomo, tegenover de klokkentoren van Giotto, een meesterwerk van de florentijnse gotische architectuur. De prachtige Loggia del Bigallo vervolledigt de grandeur van de Piazza. Achter de Duomo bevindt zich het prachtige Museo dell’Opera di Santa Maria del Fiore, waar een kostbare verzameling kunstwerken te zien is die oorspronkelijk in de kathedraal, het baptisterium en de klokkentoren te vinden was.

Het historische centrum van het burgerlijke leven is het Piazza della Signoria, de thuisbasis van de 14e-eeuwse Loggia della Signoria of Loggia dei Lanzi, versierd als het is met sierlijke en beroemde sculpturen: denk aan de fontein van Neptunus en het Palazzo della Signoria, ook wel bekend als Palazzo Vecchio, een van de symbolische monumenten van de stad. Voor het Palazzo staan verschillende beelden, in het bijzonder een kopie van Michelangelo’s beroemde David (het origineel is te zien in de Galleria dell’Accademia).
Langs de Piazza loopt de majestueuze Uffizi Galerij, de thuisbasis van een van de belangrijkste en beroemdste musea ter wereld; binnenin bevinden zich kunstwerken van Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci en vele andere grote kunstenaars, die een reis door de artistieke meesterwerken die gezien moeten worden. Een opmerkelijk architectonisch element van de Uffizi-galerij is de Vasari-gang, een inventief verhoogde gang, ontworpen door Vasari in het midden van de 16e eeuw en verbindt de galerij met het Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti.

Bezienswaardigheden Florence

De boeiende Ponte Vecchio, bevolkt met historische goudsmid winkels, leidt naar de Oltrarno wijk, waar andere belangrijke publieke en religieuze meesterwerken te vinden zijn – te beginnen met de kleine kerk van Santa Felicita die onder andere een aantal Pontormo fresco’s bezit. Bijzonder opmerkelijk is het Piazza Santo Spirito, waar het zestiende-eeuwse Palazzo Guadagni en de prachtige Santo Spirito Basiliek staan. Deze laatste is volledig bedekt met renaissancistische decoraties en herbergt het Cenacolo di Santo Spirito, het oude klooster, dat rijkelijk versierd is met fresco’s. De basiliek is een van de belangrijkste gebouwen van de stad.
Iets verderop ligt het prachtige plein dat gedomineerd wordt door Palazzo Pitti, het imposante en weelderige paleis dat de thuisbasis was van de Medici, de familie Habsburg-Lotharingen en Vittorio Emanuele II voor de korte periode waarin Florence de Italiaanse hoofdstad was. Pitti Palace’s prachtige park, de Boboli tuinen, strekt zich uit langs de gelijknamige heuvel; deze grandioze tuinen in de Italiaanse stijl combineren perfect natuurlijke elementen met de architectuur, beelden en fonteinen die zich daarin bevinden.

Het terrein buiten Florence is een bezoek waard en biedt natuurlijke, artistieke en historische bezienswaardigheden. Een site van bijzonder religieus en artistiek belang is gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de stad: de Certosa del Galluzzo ook bekend als Certosa di Firenze, een historisch architecturaal complex dat zich vastklampt aan de heuvel, en waar belangrijke kunstwerken en fresco’s van Pontormo te vinden zijn.
Een andere stad van bijzonder belang in het Florentijnse gebied is Fiesole, dat een prachtig panorama van de stad biedt vanaf de heuvelpositie. Deze kleine stad verenigt de schoonheid van het landschap met een opmerkelijk cultureel erfgoed dat tot uiting komt in de Etruskische en Romeinse overblijfselen. Een ander centrum van bijzonder archeologisch belang is Sesto Fiorentino, waar het Etruskische graf “La Montagnola” werd gevonden. Het is een monument van grote waarde en is in een uitstekende staat van bewaring.
Bijzonder rijk aan kunstwerken is het gebied van de Mugello, waar spectaculaire architectuur bewaard is gebleven zoals de romaanse abdijkerk van Sant’Agata in Scarperia, het massief van het kasteel van Trebbio en de Villa Medicea in Cafaggiolo, het favoriete jachtlandgoed van Lorenzo de Magnifieke. De belangrijkste stad van het gebied is Borgo San Lorenzo. De nabijgelegen stad Barberino di Mugello is de thuisbasis van een opmerkelijk artistiek erfgoed: van het indrukwekkende Cattani Kasteel tot Palazzo Pretorio.
Andere boeiende steden in de omgeving zijn Empoli met de collegiale kerk van Sant’Andrea, die een prachtig voorbeeld is van de florentijnse romaanse architectuur en Certaldo, de geboorteplaats van de schrijver Giovanni Boccaccio, waar het veertiende-eeuwse Palazzo Pretorio is gevestigd, en Boccaccio’s huis met een bibliotheek die gespecialiseerd is in The Decameron.