Elba

Vakantie Elba

Elba: hét eiland van Toscane. Je vindt hier nog schitterende stukken ongerepte natuur, rotsige wegen, goudkleurige stranden en een rijke geschiedenis. De Italianen hebben dit stukje grond al jarenlang in hun hart gesloten, nu jij nog!. Elba is onderdeel van een archipel aan eilanden en het grootste en bekendste eiland van Toscane. Niet alleen omdat Napoleon hier verbannen was maar ook vanwege de prachtige natuur, de prachtige stranden, de vele duik en snorkel mogelijkheden, een stukje cultuur en het heerlijke eten. Elba heeft een enorme verscheidenheid aan natuurschoon die je nergens anders vindt. Dit maakt Elba een unieke bestemming om een heerlijke vakantie te beleven. Campings, agri turismo en vakantiehuizen in overvloed.

Vakantiehuizen Elba

vakantiehuizen italie

Campings Elba

Campings Italië

Autovakanties Elba

autovakantie Italië

Portoferraio, het hart van Elba

Alle veerboten meren aan in de schilderachtige hoofdstad van Elba, Portoferraio. Vanaf hier kun je direct beginnen aan een ontdekkingstocht door deze bijzondere en gezellige plaats. Het oude centrum wordt gekenmerkt door steile trapstraatjes, gezellige terrassen en schitterende pleinen.

Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is de 17e-eeuwse Chiesa della Misericordia. In deze prachtige kerk vind je diverse bezittingen van keizer Napoleon, zoals een kopie van de sarcofaag uit de Dome des Invalides, een dodenmasker en een bronzen afgietsel van de hand van de keizer.

Ook het Palazzina dei Mulini is een echte aanrader. De villa stamt uit de tijd van de Medici, deze machtige familie stichtte in de 16e eeuw de hoofdstad Portoferraio. Tegenwoordig tref je hier een klein museum aan met herinneringen aan de tijd die keizer Napoleon op Elba doorbracht. Het huis stond vol met boeken en zilver uit zijn voormalige paleis in Fontainebleau. Maak een wandeling door de tuin en geniet van het mooie uitzicht op de diepblauwe zee.

Naast de Palazzina dei Mulini vind je het Forte della Stella. Deze domineert samen met Forte Falcone het beeld van de hoofdstad. De forten werden in opdracht van de machtige en ijdele Medici-hertog Cosimo I gebouwd. Ze dienden in die tijd om de vijandige Saracenen op afstand te houden. Tegenwoordig kun je hier genieten van het prachtige uitzicht en kun je mooie wandelingen maken.

Het eiland van de verbannen Napoleon

Zoals je hierboven waarschijnlijk al is opgevallen vind je veel overblijfselen van Napoleon Bonaparte terug op Elba. Dit is niet verwonderlijk aangezien deze machtige kleine vorst werd verbannen naar dit eiland. Hij kreeg het bestuur in handen en wist een hoop veranderingen aan te brengen. Zo werden er nieuwe wegen gebouwd, mijnen tot ontwikkeling gebracht en de vloot uitgebreid.

Maar Napoleon zou Napoleon niet zijn als hij niet aan deze verbanning zou weten te ontsnappen. Na negen maanden wist de keizer onder begeleiding van maar liefst duizend soldaten het eiland te verlaten. Gelukkig heeft hij nog enkele mooie kostbaarheden en bezienswaardigheden achter gelaten waar je vandaag de dag volop van kan genieten.

Naast de eerder genoemde schatten in de kerk en het Palazzina dei Mulini is er nog een belangrijk overblijfsel van dit machtige onderdeurtje te vinden. Villa Napoleonica was het zomerverblijf van Napoleon. Dit aangename optrekje werd gekocht met het diamanten halssnoer van zijn zus. Het staat zes kilometer ten zuiden van Portoferraio en de weg er naartoe voert je langs een schitterend heuvellandschap. De keizerlijke residentie bezit een mooie verzameling voorwerpen die ooit aan Napoleon hebben toebehoord. Nog mooier is de prachtige tuin waar je een heerlijke wandeling kunt maken.

Natuurlijke ontspanning

Met zijn talloze kleine baaitjes, bergketens en uitgestrekte zandstranden is Elba een perfecte omgeving voor de natuurliefhebbers. De echte actievelingen moeten absoluut de berg Capanne beklimmen. Het is even doorstappen maar het puffen en zweten wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de middellandse zee en de typisch Toscaanse dorpjes.

Wie van natuur en een lekker wijntje houdt mag het Nationale Park van Elba niet missen. Talloze wijngaarden strekken zich voor je uit. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in een echte wijnfabriek. Hier kun je onder het genot van lekkere hapjes genieten van de lekkerste wijnen. Daarnaast krijg je een interessante uitleg over het productieproces van deze liefdesdrank. De lokale wijnen zijn overal op Elba te koop, dus je hebt uitgebreid de kans om een aantal flessen voor het thuisfront in te slaan.

Zon, zee en strand vind je overal op Elba, maar Procchio is één van de bekendste strandplaatsen. De kleine maar schilderachtige baai wordt omringd door prachtige goudkleurige zandstranden. Een perfecte omgeving om rond te dobberen, te zwemmen of om in je strandstoel te luieren. Uiteraard beschikt Elba over talloze andere baaien, stranden en watermogelijkheden. Bovendien kun je op de meeste stranden niet alleen naar schelpjes zoeken, je treft er ook glinsterende mineralen in de mooiste kleuren van de regenboog aan.

Duiken en snorkelen op Elba zijn echte aanraders. Het water is kristalhelder, waardoor je de mooiste vissen aan je voorbij ziet schieten. Daarnaast vind je er prachtige koraalriffen en als je geluk hebt, kom je zelfs nog enkele wrakken tegen.

Hoe kom je op Elba?

Om op dit bergachtige eiland te komen kun je vanuit het Toscaanse Piombino de veerboot nemen. In ongeveer een uur brengt deze je naar de hoofdstad Portoferraio. In het hoogseizoen is het noodzakelijk om vooraf te reserveren voor deze overtocht. Let er op dat de prijs in het weekeinde beduidend hoger is dan op werkdagen.

Ondanks de niet al te grootte oppervlakte van dit eiland beschikt Elba over talloze activiteiten en bezienswaardigheden. Je kunt hier absoluut je beste en mooiste vakantie ooit beleven. Een eiland en een ervaring om voor altijd in je hart te sluiten.

Stranden Elba

Elba heeft de liefhebber van zon en strand veel te bieden. Er zijn volop mogelijkheden om te genieten van de vele stranden en baaien op Elba. Marciana Marina, Porto Azzuro en Marina di Campo zijn voor toeristen de populairste badplaatsen. Als je niet de massa wilt opzoeken zijn er genoeg strandjes langs de gehele kustlijn te vinden. Stranden met een gevarieerde samenstelling. Van prachtige zandstranden rotsen en kiezels in baaien.

Cultuur Elba

De 17e-eeuwse Chiesa della Misericordia is een van de top attracties van Elba. In deze kerk is een sarcofaag van Napoleon uit de Dome des Invalides in Parijs te vinden. Het Palazzina dei Mulini is een museum dat in het teken staat van de ballingschap van Napoleon. Forte della Stella en Forte Falcone zijn twee forten die de vijand moesten tegenhouden. Leuk om te bezoeken en een prachtig uitzicht.

elbavakanties