Indrukwekkende bezienswaardigheden Siena

Siena zit vol met aangename verrassingen. Overal zijn de contrasten tussen deze stad en Florence duidelijk zichtbaar. Waar in Florence de gebouwen laag en breed zijn vind je in Siena hoge en slanke woningen. Verborgen tuinen, romantische fonteinen, gotische torens, overdekte steegjes en gezellige pleinen: Siena heeft het allemaal!

Wij zetten de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rijtje:
Piazza del Campo is het mooiste en grootste plein van Siena. Het heeft de vorm van een amfitheater en is hierdoor extra indrukwekkend om te zien. Hoge, smalle bruine huizen omsluiten dit historische erfgoed uit de 14e eeuw. Het plaveisel van het plein is verdeeld in negen stroken, een verwijzing naar de Raad van Negen. Op de gezellige terrasjes kun je genieten van de bedrijvigheid om je heen. Tevens heb je hier vandaan een goed uitzicht op de bijzondere vorm van dit schitterende plein. De bijzondere sfeer van het Piazza del Campo zal voor altijd in je geheugen gegrift staan.
De Fonte Gaia verbergt één van de grootste geheimen van Siena. De typisch renaissancistische fontein is het dak van een 25 kilometer lang doolhof van middeleeuwse tunnels. Deze tunnels werden vroeger gebruikt om water uit de heuvels naar de stad toe te geleiden. Voor de echte avonturiers is het mogelijk om een rondleiding door dit ondergrondse netwerk te krijgen.

De Duomo is één van Siena’s merkwaardigste kerken. De buitenkant is een mengeling tussen Romaanse en gotische bouwkunsten. De gevel bestaat uit een vreemde combinatie van stroken wit, groen en zwart marmer dat is ingelegd met roze steen. Ook het interieur van de kerk is een verzameling van de meest uiteenlopende stijlelementen. Je treft er een Romaanse soberheid, gotische hoogte, oriëntaalse abstractie en byzantijnse formaliteit aan. Toch vormt deze kakelbonte combinatie een adembenemend schouwspel. Wanneer je een blik omhoog werpt zie je hemelsblauwe met sterren bezaaide gewelven. Het absolute hoogtepunt van gotiek is de achthoekige marmeren preekstoel van Nocla Pisano. Een waar pronkstuk in deze bijzondere kerk.

De Pinacoteca Nazionale bezit de mooiste verzameling schilderijen. Het museum is gevestigd in het gotische Palazzo Buonsignori. In de zalen tref je zeer oude werken aan van allerlei Madonna’s. Zowel van Matteo di Viovanni, Lorenzetti’s, Ugolino di Nerio’s en Neroccio di Bartolomeo worden kunstwerken vertoond. Levensechte gezichten met appelwangen staren je vanaf de talloze doeken aan. Voor wie van kunst houdt is dit een absolute must!

Orto Botanico is een schitterende botanische tuin. Hier kun je genieten van de stralende zon en de overweldigende rust. Het relaxte Italiaanse leven komt hier helemaal tot zijn recht.

Palazzo Pubblico is het statige stadshuis van Siena. Het bouwwerk werd in 1310 voltooid en is werkelijk waar een gotisch meesterwerk. Roze kleurige bakstenen en zilvergrijze travertijn maken van het stadshuis een prachtige bezienswaardigheid. Wist je trouwens dat elke spitsboog de balzana bevat? Dit is het zwart-witte embleem van Siena en symboliseert het mysterie en de zuiverheid van het leven van Maria.

Casa di Santa Caterina is het huis waar Caterina Benincase tot 1380 heeft gewoond. Zij werd in de 15e eeuw door de paus heilig verklaard. Vanaf die periode vormde zij de beschermheilige van Italië. Je kunt een kijkje nemen in haar ouderlijk huis, de tuin en de ververij van haar vader.