Wil jij de ogen van je partner weer eens zien stralen? Ga dan samen naar de stad van Romeo en Julia, oftewel: Verona! Romantischer kun je het je bijna niet voorstellen. En met Venetië op slecht 100 kilometer afstand is het eigenlijk onvermijdelijk: dit wordt een héél romantische vakantie. Verona, daar wordt iedere man en vrouw gelukkig van.

Verona ligt in het noorden van Italië, tussen shoppingsstad Milaan en gondelstad Venetië in. Het centrum van dit schilderachtige stadje wordt gesierd door de rivier de Adige. Deze rivier met haar bruggen zoals de Ponte Catena, de Ponte Risorgimento en de Ponte Scaligero geven deze stad een extra mooie sfeer. Zie je ineens dat een bos met sloten aan een brug bevestigd is? Dan ben je getuigen van een eeuwig durende liefde. Verliefde stellen hangen een slot aan deze bos als teken van hun grote liefde voor elkaar.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de goed bewaarde arena. Het voormalige Romeinse amfitheater werd rond 30 n.Chr. gebouwd onder keizer Tiberius, een halve eeuw voor het Colosseum in Rome. Het imposante gebouw staat op het ruime Piazza Brà en vormt een eeuwenoude achtergrond met de grote Venetiaanse stadspoort, oude paleizen en prachtige herenhuizen uit de 16e tot 18e eeuw. In de zomer wordt in de Arena, die plaats biedt aan ongeveer 22.000 mensen, het wereldberoemde Opera Festival en rock- en popconcerten gehouden. Het cultuuraanbod wordt aangevuld met talrijke evenementen en tentoonstellingen.

Maar er is meer! Castelvecchio bijvoorbeeld is een indrukwekkend veertiende-eeuws kasteel waarin een museum met Venetiaanse kunst te bezichtigen is. Daarnaast is er de San Fermo Maggiore bestaande uit twee kerken. De benedenkerk is versierd met fresco’s, de bovenkerk betovert je met haar dakgevelf in de vorm van een kiel van een schip. Liefhebbers van Shakekspeares’ Romeo en Julia bezoeken Julia’s balkon, haar graf en de kerk waarin het paar getrouwd is.

Was dat wel weer genoeg cultuur voor één vakantie? Verona heeft gelukkig ook nog leuke winkelstraten en gezellige restaurants. Nog één kleine tip: beklim de Torre dei Lamberti en geniet van het onweerstaanbaar mooie uitzicht.